Over

Brutus ontwaakt in havengebied Rotterdam

Op 11 maart 2022 opende Brutus haar deuren, een nieuwe Rotterdamse kunstinstelling of beter gezegd een artist driven playground; de plek waar makers carte blanche krijgen om te experimenteren.

Brutus is opgericht naast AVL Mundo; de stichting die zich al sinds 2006 bezighoudt met het mogelijk maken van (on)mogelijke en (on)gewilde kunstprojecten. AVL Mundo zal zich zelfstandig en onafhankelijk blijven richten op het tonen van hedendaagse, uitdagende kunst en stichting Brutus ondersteunen. Daarnaast blijft AVL Mundo het werk van Atelier Van Lieshout in stand houden en ontsluiten op verschillende plekken in de gebouwen op de Keileweg en in de beeldentuin.

Met het doorlopende programma is het doel om met Brutus door te groeien tot de nieuwe cultuurmagneet van Rotterdam. Dé plek waar kunst is te zien die confronteert, ontwricht en prikkelt. Iedereen is een insider, dat is de visie van Brutus. Werk van grote namen uit de internationale kunstwereld worden afgewisseld met nog te ontdekken talent en alle kunstdisciplines komen voorbij: van sculptuur tot performance, van tekening tot video. De activiteiten van Brutus vinden plaats in en om de panden van AVL Mundo.
Je vindt Brutus aan de Keileweg 10 t/m 18 in de setting van het opkomend creatieve havengebied (MH4). Het is een locatie van formaat met in totaal 6000m2. Het voormalig havencomplex herbergt naast de verschillende grote en kleine industriële tentoonstellingsruimtes ook de werkplaats van Atelier van Lieshout en een (gratis toegankelijke) beeldentuin.
Video Wild Summer of Art 2022 door Davids Danoss

Plannen voor de toekomst: BRUTUS

De kunstinstelling Brutus is onderdeel van een groter plan. Er wordt gewerkt aan de projectontwikkeling; De Brutus towers, die over enkele jaren zal verrijzen op de huidige plek aan de Keileweg. Het wordt een uniek complex waar cultuur, wonen en werken samenkomen met onder meer een museum, een publiek toegankelijke kunstopslag, een ruimte voor kunsteducatie, workshopruimtes, ateliers en woon/werkplekken voor kunstenaars. Het buitenterrein is geschikt voor een openluchtbioscoop, theater en/of beeldentuin. Deze unieke projectontwikkeling is een innovatief model voor stedelijke vernieuwing met als doel dat creatieven niet automatisch de wijk uit worden geduwd zodra die aantrekkelijk wordt.
Publiek tijdens Klankvorm
Publiek tijdens Klankvorm

Brutus visie

Kunst is als zuurstof. Iedereen heeft het nodig voor nieuwe ontdekkingen en inzichten in een steeds sneller veranderende maatschappij.
Expositie What's Wrong
Expositie What's Wrong

Missie

Brutus biedt een plek met hedendaagse kunst- en cultuur, waar grenzen worden verlegd, de geest van bezoekers wordt geprikkeld en waar denkers en makers uit verschillende disciplines elkaar ontmoeten en inspireren. Brutus toont frictie: dwars door alle sectoren heen en ver voorbij taboes, waardoor nieuwe denkbeelden ontstaan. Brutus verleidt jou om deelgenoot te worden. Iedereen insider.

Atelier Van Lieshout en AVL Mundo

Kunstenaar Joep van Lieshout streek in de jaren tachtig neer in het Keile Kwartier (MH4 havengebied, Rotterdam). De voormalig havenloodsen dienen nu als studio, werkplaats, tentoonstellingsruimte en beeldentuin. De afgelopen drie decennia produceerde Joep van Lieshout met zijn Atelier Van Lieshout (AVL) een veelheid van werken op het snijvlak van kunst, design en architectuur. Deze werken zijn wereldwijd te zien. En soms ook in de (gratis toegankelijke) beeldentuin en in één van de tentoonstelling ruimtes.

In 2008 is AVL Mundo opgericht om op deze plek een paar keer per jaar bijzondere hedendaagse kunstprojecten te presenteren. Tentoonstellingen als ‘FAKE ME HARD’, ‘Let’s Get Physical’ en ‘Secret Society’ werden bijzonder goed ontvangen bij het publiek.

In Brutus wordt werk van grote namen uit de internationale kunst afgewisseld met nog te ontdekken talent. Alle mogelijke kunst- en cultuurdisciplines komen voorbij: van sculptuur tot performance, van tekening tot video. Kunst die soms behoorlijk confronterend kan zijn, en tegelijkertijd prikkelend. Werk waarin de veranderende tijdgeest reflecteert en ideeën die inspireren voor de toekomst of juist de duistere kant ervan laten zien. Met regelmaat zullen de woorden utopie en dystopie gebruikt worden. Brutus geeft makers carte blanche om te experimenteren en hun visie te laten zien. In het eerste kwartaal van 2022 opent Brutus voor het eerst zijn deuren met nieuw werk van L.A. Raeven, een expositie van opkomend talent Alexandra Phillips (US) en installaties van Atelier Van Lieshout. Ook staan er een hoop samenwerkingen op stapel met o.a.: Roffa Mon Amour, Bitter, Rotterdam Art Week, Hipsick, Museumnacht010, enz.

Brutus wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Rotterdam

Team

Sanne ten Brink
directeur


EmailEmail

Dewi Baggerman
Productie


EmailEmail

Marloes Kranenburg
Communicatie / PR

Fotograaf: Florian Braakman
Fotograaf: Florian Braakman
EmailEmail

Werken bij Brutus

Wordt nu Brutus vrijwilliger!

Voor de komende exposities zoekt Brutus enthousiaste vrijwilligers. Onder begeleiding van de floormanager help je bij de publieksbegeleiding, kaartverkoop en informatievoorziening. Brutus is geopend van donderdag tot en met zondag.
Lees meerLees meer

Wordt nu Brutus stagiaire!

We hebben ruimte voor een stagiaire richting Communicatie, Marketing en PR (HBO of WO). Bij kunstinstelling Brutus valt er een hoop te leren als stagiaire. Hoe je stage eruit zal zien, is ook afhankelijk van wat jij graag wil (of moet) leren. Verder kom je tijdens je stage ook in aanraking met andere afdelingen zoals programmering en productie.
Lees meerLees meer

Nieuws

Wapke Feenstra winnaar van de Brutusprijs 2022

We zijn verheugd te kunnen melden dat Wapke Feenstra de Brutusprijs 2022 heeft gewonnen, uitgereikt door Joep van Lieshout. Deze heeft ze gewonnen met haar video/kunstproject Boerenzij, dat te zien was in Wild Summer of Art. Dit kunstproject gemaakt met en door Rotterdammers plaatst plattelandsmigratie, mindsets, herinneringen, objecten en en plein air tekeningen te midden van de huidige gentrificatie van Rotterdam-Zuid. Boerenzij vraagt ​​kritisch bewustzijn van de natuurlijkheid waarmee de plattelandscultuur wereldwijd wordt opgeslokt en verstedelijkt. Wapke's werk zal in oktober & november te zien zijn in Brutus.

Wapke Feenstra is mede-oprichter van Myvillages (2003), een kunstenaarscollectief dat is opgericht om te pleiten voor een nieuw begrip van het platteland als een plaats van en voor culturele productie. Ze werken met formats die dicht bij het alledaagse staan ​​en hebben langdurige en doorlopende trans-lokale infrastructuren opgezet om verbindingen te leggen tussen mensen en plaatsen, zoals de International Village Shop en de Rural School of Economics. Feenstra is geboren in Hennaarderadeel en woont in Rotterdam. Haar laatste opdrachten zijn onder meer de Galerie für Zeitgenössische Kunst Leipzig (2015-16), Times Museum in Guangzhou (2017), OK_Video in Jakarta (2017), Whitechapel Gallery in Londen, Potato Growers op de Istanbul Biennale (2019) en met Rural School of Economie maakt deel uit van Documenta vijftien in Kassel.

Openbare collecties zijn onder andere Museum Boijmans van Beuningen, Fries Museum, Arts Maebashi (Japan) en Kunstmuseum Thurgau (Zwitserland). Wapke publiceerde ook over Landelijke onderstromen, landschapsbeleving en landbouwbeelden. Samen met Böhm heeft Feenstra The Rural (2019) geredigeerd als onderdeel van de Documents on Contemporary Art-serie van Whitechapel Gallery en MIT Press. In 2021 publiceerde Feenstra het boek Boerenzij/The Rural Side, met een tekst en beeldessay over rurale migratie en gentrificatie in Rotterdam. Lopend onderzoek is met b.v. Van Abbe Museum, "Rural Imaginations" UVA en Donna Paola Art Farm in Italië.
Wild Summer of Art is een voor Rotterdam een nieuwe en unieke zomerexpositie met 180 geselecteerde kunstenaars die wonen en werken in Rotterdam. In corona tijd waren de mogelijkheden voor kunstenaars om werk te laten zien behoorlijk dun gezaaid. Maar dat wil niet zeggen dat er geen nieuw werk is gemaakt. Daarom is het tijd om een groot podium te bieden voor deze overvloed aan nieuwe kunst. Nu het ‘gevaar’ geweken is, wordt er twee maanden lang groots uitgepakt met een gratis toegankelijke expositie op 6000m2. De kunstenaars kregen carte blanche wat betreft de werken die ze aan de curatoren konden voorstellen. Hierdoor zie je ook werk dat je niet snel in de gevestigde musea tegenkomt.

Een overzicht over de stand van nu
De expositie gaat van highbrow tot lowbrow, van schilderij tot rijdende objecten. Een groep van twaalf professionele scouts maakte de voorselectie van jong talent tot oudgediende over de gehele breedte van de stad. Wild Summer of Art biedt daarom een overzicht over de stand van nu. Maar het is niet alleen een overzicht, het is ook een plek waar verzamelaars aan hun trekken komen; je kunt de geëxposeerde werken kopen, rechtstreeks van de kunstenaar.

Part I van Wild Summer of Art is nog te bezoeken tot 31 juli. Part II wordt feestelijk geopend op de avond van 6 augustus en is tot 4 september elke donderdag tot zondag geopend. Op zondag 4 september is er een finissage in de middag met live muziek en performances in samenwerking met MOMO Fabrique. De tentoonstelling, opening en finissage zijn allen gratis toegankelijk en iedereen is welkom!

Het rauwe complex van Brutus is een Artist Driven Playground
Wild Summer of Art vindt plaats in Brutus; het complex met diverse werk- en tentoonstellingsruimtes in het Rotterdamse Merwe Vierhavengebied. De locatie van Wild Summer of Art is uniek in zijn rauwe uitstraling. De werken worden getoond in alle ruimtes: van het gangenstelsel in de Ruïne tot in de 12 meter hoge Kathedraal zaal wat voorheen diende als veevoer overslag met silos. In deze Artist Driven Playground kunnen deelnemers naar eigen believen groots uitpakken. Wild Summer of Art toont een zorgvuldig samengestelde dwarsdoorsnede van de diversiteit in de Rotterdamse kunstscene.

Data Wild Summer of Art:
Part I — t/m 31 juli | open donderdag t/m zondag 11:00 - 18:00

Opening Part II — zaterdag 6 augustus vanaf 19:30
Part II — 6 aug t/m 4 sep | open donderdag t/m zondag 11:00 - 18:00
Finissage - zondag 4 september vanaf 13:00

De tentoonstelling, opening en finissage van Wild Summer of Art zijn gratis te bezoeken.