Over

Brutus ontwaakt in havengebied Rotterdam

Brutus is een kruising tussen doolhof en tijdmachine, schuilkelder en lanceerplatform, laboratorium en industriële ruïne, rariteitenkabinet en denktank. Met in totaal 6000 vierkante meter aan expositieruimte is het ook een van de grootste hedendaagse kunstinstellingen van Nederland. In de voormalige havenloodsen in het M4H-gebied van Rotterdam West wordt een wereldrevolutie van de verbeelding voorbereid. Kunstenaars gaan hierin voorop.

Zij krijgen bij Brutus alle vrijheid om hun dromen en visies – hoe uitzinnig ook – te verwezenlijken. Hier is mogelijk wat in de meeste musea niet kan - omdat het te groot, te onhandelbaar, te lawaaierig, te gewaagd of te lastig is. Bij Brutus geldt een minimum aan restricties om te zorgen voor een maximum aan creatieve slagkracht zonder filter. Dat resulteert in oversized installaties, theatervoorstellingen, performances, filmvertoningen en uitzinnige feesten. De thema’s die in Brutus aan bod komen, raken aan ieders leven – van klimaatverandering tot migratie, en van sociale uitsluiting tot macht perversie. Bezoekers worden uitgenodigd om door het complex te dwalen en er iets van te vinden of mee te doen. Hier vervalt het onderscheid tussen kunstkenner en leek, tussen autodidact en gearriveerd kunstenaar, tussen heftruckchauffeur en hoogleraar. Hier geldt: everyone is an insider. Brutus werd in 2008 opgericht door kunstenaar Joep van Lieshout en heette toen AVL Mundo.

In 2023 werd de organisatie opgesplitst in twee onafhankelijke stichtingen: Brutus Space en Brutus Base. Brutus Space is gewijd aan de projecten en activiteiten van andere kunstenaars. Brutus Base presenteert alle projecten en activiteiten die gerelateerd zijn aan het werk van Atelier Van Lieshout.

Team

Sanne ten Brink
Directie

fotografie: Angeniet Berkers
fotografie: Angeniet Berkers
EmailEmail

Nathan Kars
Productie


EmailEmail

Henny Schoonewelle
Communicatie


EmailEmail

Werken bij BRUTUS

Wordt nu BRUTUS vrijwilliger!

Voor de komende tentoonstellingen is Brutus op zoek naar enthousiaste vrijwilligers. Onder begeleiding van de floormanager help je met publieksbegeleiding, kaartverkoop en informatievoorziening. Brutus is geopend van donderdag tot en met zondag.
Lees meerLees meer

Wordt nu BRUTUS stagiair!

We hebben ruimte voor een zelfstandige stagiair liefst op HBO of WO niveau. Bij kunstinstelling Brutus valt er een hoop te leren als stagiaire. Hoe je stage eruit zal zien, is ook afhankelijk van wat jij graag wil (of moet) leren. Tijdens je stage kom je in aanraking met de verschillende facetten van een kunstinstelling zoals communicatie, programmering en productie.
Lees meerLees meer

Bijdragers aan de toekomst van kunst en kunstenaars

Christine de Baan
Majel Blonden
Trish & Jan de Bont
Lobke Broos
Joseph van Caldenborgh
Noacho Carbonell
Aric Chen
Chantal van Erven Dorens
Renee Drake
Joost Ector
Fleur Groenendijk
Lief Heylen
Patrick van 't hoff
Dennis Albada Jeigersma
Folkert de Jong
Wilfried Lentz
Han Nefkens
Julian Oggel
Suzanne Oxenaar
Wim Pijbes
Maria Roosen
Albert Schuitemaker
Piet & Sandra van der Slikke-Swelheim

Verantwoording