In het kader van de tentoonstelling Petromelancholia

Met de energietransformatie en het dreigende einde van de petromoderne wereldorganisatie komen radicale transformaties in zicht. Hoe zullen Rotterdam en haar haven – een van de belangrijkste olieknooppunten ter wereld en de grootste containerhaven van Europa – zich aanpassen aan deze veranderingen? Wat zijn de perspectieven voor de verlaten petroleuminfrastructuur? Hoe zal de zeescheepvaart functioneren in een post-fossiele toekomst? Welke kansen zijn er voor de ontwikkeling van de stad?

Het eerste deel van het filmessay "The Forgotten Space" van Allen Sekula en Noël Burch (2010, geproduceerd door DocEye Film Amsterdam) is gewijd aan de haven van Rotterdam. Na het bekijken van delen van de film volgt een gesprek tussen Carola Hein en Paul van de Laar van het netwerk Port City Futures en Alexander Klose, de curator van de tentoonstelling Petromelancholia.

Carola Hein is hoogleraar Geschiedenis van de Architectuur en Stedenbouw, Afdeling Bouwkunde, TU Delft, en UNESCO-leerstoel Water, Havens en Historische Steden.

Paul van de Laar is bijzonder hoogleraar stadsgeschiedenis en hoofd van de afdeling Geschiedenis van de Erasmus School of History, Culture and Communication.

Alexander Klose is cultuurtheoreticus, curator en conceptontwikkelaar en oprichter van het collectief Beauty of Oil.

Port City Futures is een initiatief van het Leiden Delft Erasmus Universities Centre, dat het evoluerende ruimtelijke gebruik en ontwerp van havenstadregio's in de loop van de tijd onderzoekt, met name wanneer haven- en stadsactiviteiten op dezelfde plaatsen plaatsvinden en soms met elkaar conflicteren.

19:00 uur tot 21:00 uur
WebsiteWebsite
www.goethe.de