Op zaterdag 2 maart 2024 halen zowel beginnende kunstliefhebbers als doorgewinterde museumgangers hun hart op in Rotterdam. Tijdens Museumnacht010 verandert de Maasstad in een bruisende kunsthub waar bijna 40 locaties hun deuren eenmalig ‘s avonds openen voor bezoek. Het programma van bijna 100 activiteiten – bestaande uit tentoonstellingen, tours, workshops, performances en (live)muziek – staat nu online. Deelnemende locaties zijn onder andere Depot Boijmans Van Beuningen, TENT Rotterdam, Kunsthal, Laurenskerk, Nieuwe Instituut, BRUTUS, Maritiem Museum Rotterdam, Huidenclub en zelfs de Koopgoot.

Bezoekers hebben flink wat te kiezen tijdens de komende editie van Museumnacht Rotterdam. De deelnemende musea, kunstinstellingen en galeries hebben allen een speciaal programma ontwikkeld om de kunstliefhebbers te vermaken tijdens de bijzondere avond. Het resultaat? Bijna 100 activiteiten om uit te kiezen.

Programma Brutus:
Wees een insider en beleef zelf dé plek waar kunst ontwricht, confronteert en prikkelt. In de diepste ruimtes van het voormalig havencomplex vindt je het "Verwoest Huis Brutus" van Marjan Teeuwen. Ontwrichting en verwoesting is voelbaar in deze semipermanente architectonische installatie. Met "De held, de schurk en de waarheid", laat Folkert de Jong jou zien hoe geschiedenis tot stand komt en ook anders had kunnen lopen. Een confronterende theatrale tentoonstelling met verwrongen versies van historische figuren als Luther, Jezus en Maria, Snoop Dogg en koningin Wilhelmina. Laat tevens al jouw zintuigen prikkelen door het industriële monster "Disco Inferno" van Atelier Van Lieshout. Het immersieve van de installatie wordt deze nacht vergroot met een live optreden van New Rotterdam Jazz Orchestra. Voor deze avond wordt speciaal een compositie geschreven bij de ‘Disco Inferno” door onze zeer getallenteerde gitarist en componist Jelle Roozenburg. Een schouwspel van de industrie en haar potentieel in eindeloze beweging en geluid.

Deze avond zal Cinzia Nistico een unieke filmische fysieke theatervoorstelling geven genaamd ''TRANSFE/R''.
TRANSFE/R is het resultaat van Nistico's jarenlange onderzoek naar 16mm film, optische geluiden en de mogelijkheid om film waar te nemen als een levend wezen op het podium.
Dit project heeft een experimentele benadering van analoge film en gebruikt het voornamelijk als ondersteuning voor organische materiaalgroei (schimmels), projecties en als geluidsbron. De originele film "Invasion Of The Body Snatchers" beschrijft de systematische vervanging van de bevolking van een kleine stad door emotieloze buitenaardse duplicaten die groeien uit zaaddozen. De groei van de klonen en de vervanging van de burgers gebeurt terwijl ze slapen. In de originele film wordt het vervangingsproces nooit volledig getoond.
TRANSFE/R is een verbeelding en abstractie van deze "ontbrekende" scène en wil de groei van de kloon uit schimmels en de daaropvolgende vervanging van de overeenkomstige mens ontvouwen.

(Her)ontdek de kunst die Rotterdam te bieden heeft tijdens Museumnacht.

Persoonlijke route door een bruisend Rotterdam
Om bezoekers op weg te helpen, stellen de vijf ambassadeurs van Museumnacht – dit jaar designer Bobbie Visser, filmmaker Kee van der Meer, alternative hip-hop artiest Michael Ekow, beeldhouwer Kasper Boelens en model Taylie Hu – een route samen voor avonturiers, kunstkenners, dromers, denkers en nachtvlinders. Deze routes verschijnen de komende weken online.

In 2024 heeft Museumnacht010 voor het eerst een smartphone-app waar bezoekers gemakkelijk een eigen route samenstellen, het programma bekijken en alle locaties ontdekken met een interactieve plattegrond.

Museumnacht010 vindt plaats op zaterdag 2 maart 2024 van 20:00 - 01:00 uur op bijna 40 locaties in heel Rotterdam.
WebsiteWebsite
museumnacht010.nl