Dé internationale muziektheater hit en award winning opera performance over klimaatverandering.

Rugilė Barzdžiukaitė, Vaiva Grainytė & Lina Lapelytė (LT)

Stel je een strand voor – met jou erop of beter nog, kijkend van bovenaf – de brandende zon, de zonnebrandcrème en zweterige handpalmen en benen. Vanaf een steiger boven het speelvlak kijkt het publiek neer op het zandstrand, de zonnebadende vakantievierders, een mozaïek van badlakens en felgekleurde zwempakken. Hun alledaagse gedachten, ogenschijnlijk zo banaal, verraden een onderliggende angst rondom mogelijke klimaatrampen – die ons herinnert aan ons eigen onvermogen om dit scenario onder ogen te zien.

De internationaal geroemde en bekroonde operaperformance Sun & Sea van de Litouwse kunstenaars Rugilė Barzdžiukaitė, Vaiva Grainytė en Lina Lapelytė is alom geprezen vanwege de humoristische, indrukwekkende en actuele weergave van de dringende problematiek van deze tijd.

Sun & Sea wordt gepresenteerd i.s.m. Brutus en Revolt in de monumentale Ferro in het Merwe-Vierhavengebied. In de Rotterdamse versie wordt de originele cast aangevuld met de leden van Club Gewalt en tientallen Rotterdamse strandgangers.

“In New York en heel veel andere steden stonden mensen in de rij en beeldende kunstcritici kwamen lovende woorden tekort. O. had de drie makers al langer in de smiezen, in 2017 introduceerde het festival hen met de succesvolle supermarktopera Have A Good Day.” – Joost Heijthuijsen (dramaturg O.)

“Rarely has an environmental message been so subtly, humorously, telling conveyed in an artwork.”
Igor Toronyilalic, The Spectator