In heel het land worden op 5 mei Vrijheidsmaaltijden georganiseerd. Klein, groot, met lokale lekkernijen of culinaire hoogstandjes. De kern van de Vrijheidsmaaltijd is een bijzondere ontmoeting aan de eettafel, waarbij vrijheid en onvrijheid besproken kunnen worden. Brutus organiseert een lunch in samenwerking met de Rotterdamse Vrijheidsmaaltijden.

Tijdschema vrijheidsmaaltijd Brutus incl. Tentoonstelling Nothing But The Truth:
11:00 verzamelen in Brutus Garden (Keileweg 18)
11:30 rondleiding Peter Koole door Nothing But The Truth
12:00 - 13:00 lunch in de beeldentuin (bij slecht weer binnen)
13:00 - 14:00 mogelijkheid tot bezoeken van de rest van de Obsessions tentoonstelling (L.A. Raeven, Atelier Van Lieshout en Alexandra Phillips)

Ticket voor maaltijd (soep, brood, smeersels, koffie en thee) + tentoonstelling is €5

Op 5 mei ben je welkom om aan te schuiven voor een vrijheidslunch in Brutus Garden (bij slecht weer verhuizen we naar binnen). Voordat we aan tafel gaan, laat schilder Peter Koole zijn tentoonstelling 'Nothing But The Truth' zien. Hij vertelt dan het verhaal van de vermoorde Russische journaliste Anna Politkovskaya waar hij zelf enkele jaren geleden van in de ban raakte. Met zijn serie monumentale doeken brengt hij een ode aan de in 2006 vermoorde Russische journaliste Anna Politkovskaja. Het is belangrijk dat haar verhaal wordt vertelt, zeker op een dag als deze! Politkovskaja schreef voor de Russische krant Novaja Gazeta. Dertig jaar lang trotseerde de onafhankelijke Russische krant Novaja Gazeta het gure persklimaat. Nu schort de krant haar activiteiten op tot het einde van de ‘speciale operatie’ in Oekraïne. Sinds 2000 werden zes journalisten van Novaja Gazeta vermoord. De bekendste was Anna Politkovskaja. Politkovskaja schreef over onder andere de oorlog in Tjetsjenië, de verdwijningen en martelingen, de corruptie binnen het Russische leger, het Comité van Soldatenmoeders en de gijzelingen in het Doebrovkatheater (Moskou) en de school in Beslan. Haar onverschrokken berichtgeving waarin zij onrecht aan de kaak stelde, kwam haar duur te staan. Vele malen werd zij bedreigd en gearresteerd. Een poging haar te vergiftigen mislukte maar op 7 oktober 2006 werd ze alsnog vermoord op de stoep voor haar appartement in Moskou.

Harira Vrijheidssoep door chef-kok en kookboeken-schrijfster Nadia Zerouali
“Dit is echt mijn favoriete soep. Harira is bedoeld om te delen”, vertelt Nadia. “Je kunt de soep absoluut niet in een kleine hoeveelheid maken, iedereen moet er van kunnen eten. De soep is vegan, dan kan iedereen ervan genieten.” Ook zo fijn aan Nadia’s Vrijheidssoep: “Je doet bijna alle ingrediënten in een blender en daarna in de pan. Niks bakken! Dat is toch heel makkelijk?”

Ingrediënten Harira Vrijheidssoep (vegan)
Ingrediënten: Water, tomaten, bleekselderij, uien, tomatenpuree, rode linzen, kikkererwten, rijst, maiszetmeel, zonnebloemolie, zout, korianderblad, peterselieblad, bladselderij, ras el hanout kruiden, paprika, gember, kurkuma, zwarte peper.