De Levenslust Academie is een sociaal-artistiek avontuur van Pluspunt en kunstinstelling Brutus gestart in september 2023. Samen met professionele kunstenaars ontwikkelen de Pluspunters creatieve en expressieve vaardigheden over een periode van zes maanden. Van 11 februari t/m 25 februari zijn de eerste resultaten te zien bij Brutus. Levenslust is een inclusief cultuurparticipatie programma dat functioneert als aanjager, proeftuin en voorloper van een toekomstig inclusief educatie- en cultuurcentrum. In dit project wordt nauw samengewerkt tussen Rotterdammers in een kwetsbare positie en kunstenaars, architecten en ontwerpers anderzijds.

"Iedereen is een kunstenaar", riep Joseph Beuys al in 1967. Dat is misschien wat overdreven maar feit is dat iedereen met gevoel in z'n lijf bezig kan zijn met kunst. En misschien ook wel moet zijn. Want met kunst kun je iets aan die wereld toevoegen waardoor je niet alleen je medemens helpt maar je ook beter voelt over jezelf. Je kunt duidelijker uiten wat in je zit en beter begrijpen wat de buitenwereld bedoelt. Het zou doodzonde zijn als we dat helemaal overlaten aan de kunstprofessionals.

Daarom slaan Pluspunt en Brutus in Rotterdam de handen ineen om de hele maatschappij te injecteren met kunst. Gedurende zes maanden hebben de deelnemers van Pluspunt, centrum voor cultuurparticipatie, samen met professionele kunstenaars werk geproduceerd dat vanaf 11 februari bij Brutus wordt getoond.
De eerste groep is afkomstig van Pluspunt, de tweede van Brutus. In het samen bedenken en maken van kunstwerken ontstaat een uitwisseling van professionele en persoonlijke kennis en ervaring. Die helpt de deelnemers van Pluspunt in het ontwikkelen van 'overlevings deskundigheid' en verrijkt de praktijk van artistieke professionals met nieuwe perspectieven en zienswijzen.

Brutus kunstenaars:
Erica Baltimore, Charlotte Schleiffert, Jeroen Jongeleen, Joep van Lieshout, Daan den Houter.

Pluspunt kunstenaars:
Ziggy Aerdenhout, Theo Bieshaar, Daisy Koopmanschap, Dirk Kievits, Ron Duimel, Mal Maller, Jolanda van den Bosse, Wink van Kempen, Ivon Bedau, Guus van Vugt, Chantal, Peter Bal, Robin Zimmerman, Remy Jogi, Andy Winters, Cor op het Hof, Dennis, Syndo, Shanti, Lau, Judith, Alwin Cox, Anja de Haan, Farid Jedid, Jennifer Keeldar, Marto, Meo Bhola, Johan Muntslag, Nelom, Skillfullmatic, Peter Bal, Rutger Blokland.

Over pluspunt
Pluspunt is een zorg- leer- en werkcollectief voor Rotterdammers die een steuntje in de rug nodig hebben – en voor Rotterdammers die daar een bijdrage aan willen leveren. www.pluspuntrotterdam.info

Openingsprogramma zondag 11 februari
14.00 ontvangst met een hapje en een drankje
14.30 welkomstwoord van Brutus directeur Sanne ten Brink en Levenslust oprichter Aad van der Kooij
14.45 - 17.00 tentoonstelling Levenslust Academie | part I

Locatie: Keileweg 10

Bezoektijden
De expo is gratis voor publiek te bezoeken van 15 t/m 25 februari 2024 op donderdag t/m zondag tussen 12.00 - 18.00 uur.