Devo(lu)tion is een duotentoonstelling van de Maleisische textielkunstenaar Marcos Kueh en de Nederlandse glaskunstenaar Emmy van de Grift. Het is een dramatisch samenspel tussen de oosterse goden die geïnfecteerd zijn door het kapitalisme in de ingewikkelde wandtapijten van Kueh en de westerse goden die verteerd worden door schimmels in de delicate glaswerken van Van de Grift. De spanning tussen de twee werelden bevraagt de politiek van de steeds veranderende ideologieën van onze devoties en de dualiteit van dit alles - van de genuanceerde connotaties tot de ingewikkelde machtsspelletjes.

"Onze plaag zijn ideologieën - zij zijn de langverwachte antichrist" - Carl Jung

Zie ook ons randprogramma.

Wat is het geluid van watervallen dat tot de verbeelding spreekt van de overwerkte oplichter die in de stad is opgegroeid? Wat is het aan het idee van wonen in een penthouse dat een snaar raakt in de harten van de junglebewoners die onder de armoedegrens leven?

Er werd me eens verteld om diep in het mycelium van een paddenstoel te kijken en erover te mediteren. Voor een fractie van een seconde kon ik het universum zien - ik zag hoe we allemaal met elkaar verbonden zijn als één, hoe we allemaal door cycli van leven en dood gaan, hoe natuurlijk ons lichaam en leven vernietigt en verjongt als een integraal onderdeel van groei. Het volgende moment zag ik mijn persoonlijke jacht in Santorini dobberen als ik erin slaag de wereld te redden en veel geld te verdienen door campagne te voeren voor mijn new age religie en mijn mycelium pillen op de markt te brengen.

Soms is het eng wat ik bereid ben te doen om deze huid van armoede en schaamte af te werpen, om te veranderen in een walgelijke stadsbewoner in ruil voor hun opstijging naar een hogere staat van bewustzijn; misschien zal ik altijd de aaseter zijn, die aast op het overgegeven bezit van de roofdieren, alleen maar om te voelen hoe het is om in hun huid te zitten.

We kunnen onze devoties uitwisselen, jij kunt terugkeren om de verlichte te zijn, en ik kan terugkeren om de andere te zijn.

Tekst door Marcos Kueh


(L) Under God’s Eye, 2023 door Marcos Kueh (Courtesy of Galerie Ron Mandos) - (R) Schemer, 2023 door Emmy van de Grift
© Aad Hoogendoorn
Emmy van de Grift © Aad Hoogendoorn
Marcos Kueh © Aad Hoogendoorn
Partners & sponsors